Bir Projenin İlk Evreleri

Ben kimim? Nasıl çalışırım, nasıl öğrenirim? Gerçekten bi durup düşündüğümde, benim derdim ne? Tarih boyunca büyük projelere imza atan her insan gibi siz de ara ara kendinize bu soruları soruyor musunuz? Soruyorsanız, doğru yerdesiniz. Gelin, bir projeyi henüz doğmadan yakalayıp gelişimini birlikte izleyelim.

Bana kalırsa bir projenin ilk aşaması, henüz kendi varlığından bile haberi olmadığı zamanki kısımdır; kişinin kendini tanımasıyla başlar. Bunun için de öncelikle hangi spesifik konularda bilgi ve tecrübe sahibi olduğunuzu, mevcut bilgi birikiminizi sorgulamanız gerekir. Tamam, sorguladınız diyelim; şimdi sonuçlarla ne yapacaksınız? Bilmediğinizi fark ettiğiniz konularda nasıl öğrendiğinizi, nasıl çalışabileceğinizi bulmalı; insan ilişkilerinde güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemelisiniz. Bir bakıma, ilk projeniz kendiniz olmalısınız. Bilgi birikimi oluşturmak adına alan içi güncel konuları takip edebilir, yeni teknoloji trendlerini anlamaya çalışabilir, disiplinlerarası akademik çevre oluşturmak adına çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Kendimizi, bilgi birikimimizi, insan ilişkilerindeki eksiklerimizi anladıktan ve bilgi birikimimizi geliştirdikten sonra gerçek anlamıyla bir projenin ilk evrelerine şahit olacağız.

Proje; belirlenmiş bir süre içerisinde değişim oluşturmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri, tanımlı bir bütçesi olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin veya ölçülebilir faydaların elde edildiği bir çalışmadır. Proje fikrini geliştirmek, ilk adımı atmak biraz yıpratıcı bir süreç olabilir. Neyi başarmak istediğimize odaklanırsak, önceliklerimize karar verirsek bu yıpratıcı süreci daha az zararla atlatabiliriz. Ekip arkadaşlarımızla önceliklerimizi belirledikten sonra bu önceliklerimiz doğrultusunda hangi faaliyetleri gerçekleştirebiliriz, projeyi gerçekleştirirken ne gibi sorunlarla karşılaşırız sorularına kafa yormak yaşanabilecek anlık olaylar karşısındaki dayanıklılığımızı arttırır. Projenizi bir fikir olmaktan uzaklaştırıp tam anlamıyla bir faaliyet planına dönüştürmek için ise; gerekli literatür çalışmalarını yapmak, benzer çalışmaları incelemek, problemi basit bir şekilde ifade edebiliyor olmak ve belki de bir problem ağacı yardımıyla ana problem ve alt problemleri belirlemek gerekir. Problemleri ne kadar net ifade edebilirseniz, o kadar kolay olumlu kazanımlara dönüştürürsünüz.

Proje fikrinden bir tasarım yaratmak, başlı başına ciddi bir proje eğitimi gerektiren; stratejik planlamalarla dolu bir süreçtir. Az önce de bahsettiğim fikirden uzaklaşıp faaliyet planına dönüştürme kısmını en iyi şekilde yapabilmek için henüz ilk evrelerde kendinizi eğitirken şu konulara dikkat etmeniz gerekir:

1. Problem Analizi: Problemlerin, kısıtların ve fırsatların belirlenmesi ve sebep-sonuç ilişkilerinin belirlenmesi.
2. Hedef Analizi: Problemlerden çözüm üretmek, çözüme yönelik yöntemler belirlemek ve ölçülebilir hedefler koymak.
3. Strateji Analizi: Çözümler için farklı stratejiler geliştirilmesi, en uygun yöntem ve stratejinin geliştirilmesi.
4. Faaliyet ve Kaynak Planlaması: Faaliyetlerin ve bütçenin planlanması.

Gerçekleştirdiğimiz her bir proje bizden parçalar taşır, bu parçalar ulaştığımız her insana dokunur ve yeni kapılar açabilmemize yardımcı olur. İnsanın ilk projesi olarak kendini gerçekleştirmesi, sonrasında kaliteli bir eğitimle çalışmalarını yapması gerekir. Süreç içerisindeki en zorlayıcı kısım ilk evreler olsa da, en önemli kısımlar da onlardır. Analizlerinizi sıralı bir şekilde yaptıktan sonra korkacak çok da fazla bir şeyiniz yok, oturup projenizin büyümesini keyifle izlemeye başlayabilirsiniz!

 

Elanur Erdoğan

Scroll to Top