Elbette Tekrar Okuyabiliriz

Son yıllarda çoğumuzun ortak bir derdi var diye düşünüyorum. Kitap okumak.

“Bana ne oldu, neden artık kitap okuyamıyorum” gibi sorulara gerek çevremde gerekse sosyal medyada sıkça maruz kalıyorum. Sebebi teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olduğunu gözlemliyorum, tabii bu benim şahsi fikrim. Telefonlarımızdan, bilgisayarlarımızdan, tabletlerimizden kafalarımızı kaldıramıyoruz. Analog dünyaya küsmüş gibi davranıyoruz aslında. Saatlerimizi dahi dijitalleştirmişken kitap okumanın sarf ettirdiği efor bize biraz zor geliyor. Alışkanlıklarımız değişiyor, vücudumuz tüm kolaylıklara alışıyor açıkçası beynimize de sanki daha rahat geliyor.

Neyse bu kadar eleştiriden sonra gelelim asıl meselemize. Kitap okumak başlaması zor ama başlayınca hele de bir kitaba sarınca bildiğiniz üzere oldukça keyifli ve dinlendirici bir aktivite. Peki nasıl oluyor da bu dinlendirici aktivitemiz artık başlaması bize zor geliyor, nasıl çözeceğiz bu problemi? Basit ama etkili yöntemler kullanacağız. Hem dinleneceğiz hem eski dostumuz olan alışkanlığımızı geri kazanacağız.

Şimdi burada devam ederken aslında daha madde madde gitmek istiyorum. Çünkü maddeleştirmek kendimizi şartlandırmaya ama aynı zamanda maddeleri tamamlamanın verdiği motivasyonla devam etmemizi sağlıyor. Öncelikle ben bu işin psikolojik yolundan başlamayı tercih ediyorum. Kendim bu çözümleri uygulamadan önce beynimi ikna etmem gerekti. Çünkü telefonda bomboş vakit geçirmek daha rahat ve konforlu geliyordu. Fakat kendimi bu konfor alanından çıkarmam gerektiğini beynime kabul ettirmem gerekti.

Bu sebeple de kendime kitap okurken aldığım haz duygusunu hatırlattım, yeni hikayeler keşfetmenin heyecanını, sevdiğim bir aktiviteyi gerçekleştirmenin bende oluşturduğu huzuru hatırlattım. Nasıl spor yapmaya başlamadan önce zihnen de hazır olmanız gerekiyor ise ben de alışkanlığımı geri kazanmadan önce zihnime duygularımı hatırlatarak, konu üzerine düşünerek kendi hazırlığımı tamamladım. Evet artık zihnen hazırdım ve ikinci aşamaya geçebilirdim. Merak ettiğim veya sevdiğim tür üzerine yoğunlaştım. Elbette hepimiz okuruz diye kitaplar alıyoruz ama buradaki asıl mesele en sevdiğiniz. Hani sizi kitap okuma alışkanlığına en başında iten tür. Bu benim için korku romanları oldu.

Sizin için hangi türdü hatırlıyor musunuz? Belki şiir kitapları, belki kişisel gelişim, belki de aşk… 

İlk iki maddeyi geride bıraktık. Bana göre en kritik ikilimiz onlardı. Gelelim bundan sonra ne yapıcaz. Kendimize zaman belirleyeceğiz. En düzensiz gördüğümüz hayat tarzında bile haftalar içinde tekrar eden bir düzen olduğunu görebilirsiniz. Düzensizlik bile bir düzendir benim için ve o karmaşa da bile kitap okuyacak zamanımız emin olun vardır. Hayır, yok gibi bir itirazdan önce size yazımın başında neden zihnimizi hazır etmemiz gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Zihin ikna olduğunda yolundan pek de geri dönmez. Şöyle bir toplamak gerekirse gün içinde zaman bulmamız gerekiyor. Bu zaman illaki gece yatmadan önce olmak zorunda değil. Gün içinde herhangi bir vakitte yapabilirsiniz. Ayarlamayı kendiniz yapmalısınız burada. Her gün okuyacağım diyorsanız her güne belirli bir zaman bulabilirsiniz. Kimi zaman ders araları kimi zaman uykudan önce. Bu konuda ne kadar kesin olursanız uygulamaya koyması daha rahat olacaktır. Ben haftanın dört günü okuyacağım ve hep gece yatmadan önce okuyacağım diyebilirsiniz. Ben mekan ayırt etmem kitabımı yanımda taşırım ve her fırsatta biraz okurum da diyebilirsiniz. Bu maddede asıl mesele çaba. Kesin olabilmek ve bunu rutine çevirebilmek. İstikrar temel kelimemiz aslında. Çünkü bize istikrarımız alışkanlığımızı kazandıracak. 

Eh neredeyse yolu bitirdik iki bilemediniz üç madde sonra bize geri dönmesini isteidğimiz bir alışkanlığın kalbini nasıl kazanacağımızı öğrenmiş olacağız. İlk kitabımızı okuyoruz e baktık iyi de gidiyor rutinimiz yavaş yavaş oturuyor. Şimdi kritik karar verme zamanı ilerde neler okuyacağımız. Şimdi bu kısımda kendimize çok yüklenmememiz gerekiyor.

Bir kitap da belirleyebilirsiniz kendinize üç kitapta. Olay şu okumak için merak etmemiz gerekiyor her şeyden önce, peki biz neyi merak ediyoruz? Spesifik bir yazar mı var aklımızda, bir konu mu var, bir tür mü var aklımızdan ne geçiyor? Tüm bu sorulara cevap vererek küçük bir liste oluşturabilirsiniz. Bu motivasyon için gerekli çünkü insan seçerken bile öyle eğleniyor heyecanlanıyor ki bir an önce kavuşmak istiyor. Buraya kadar her şeyde hemfikirsek son maddemizi sizlere açıklıyorum. Liste yapacağız. Evet yine liste yapacağız ama bu sefer bitirdiklerimiz için. Aslında bir çeşit tamamlama hareketi. Bitirmenin ve başarmanın hazzını aldığımız bizi devam etmeye teşvik edecek listemizi oluşturuyoruz. 

Bu yazımı bitirirken eklemek istediğim son bir şey var. Pes etmeyin. Bu oldukça önemli bir adım aslında. Her ne kadar aksaklıklar yaşasak da belki o gün kitabımızı okuyamasak bile bundan vazgeçmememiz gerekiyor. Bir tek tökezleme bizi düşürmez. İşin özü hazır olup harekete geçebilmek. Kitabın bize karşılıksız kazandırdıklarını hatırlayabilmek, hazinelerden faydalanabilmek, beynimizi çalıştırabilmek. Her geçen gün dijitalleştiğimiz dünyamızda hala elle tutabildiğimiz bambaşka dünyalarımızın olduğunu unutmayın. 

 Hemen şimdi okumaya başlayın.

Arya Genç Üyesi – Hira Usluca

Scroll to Top