Konfor Alanını Terk Et

 

Dışarı çıktığınızda sürekli aynı yolu kullandığınızı, evinizde hep aynı koltukta oturduğunuzu, aynı bardaktan kahve içtiğinizi, hatta hep aynı dizileri izlediğinizi fark ettiniz mi? Bütün bunlar fark etmeden yarattığımız sayısız konfor alanlarından sadece birkaçı. Peki nedir bu konfor alanı ve neden bu alanın dışına çıkmak istemiyoruz?

Konfor alanı; kişinin kendini güvende ve rahat hissettiği, ayrıca içerisinde bulunduğu durumları  kontrol edebildiğini düşündüğü alandır. Konfor alanında bilinmezliğe yer yoktur. Bu yüzden alışkın olduğunuz aktiviteleri yapma eğilimine girersiniz ve bunun sonucunda monotonluk tüm hücrelerinize yayılır. İnsanların bu alanda kalmak istemelerinin en büyük nedeni risk almayı istememe ve konfor alanından çıktıktan sonra  kendini yetersiz hissetme endişesidir.

Konfor alanının 4 fazı vardır. Bu fazlara çeşitli mecralarda farklı isimlerle rastlayabilirsiniz. Bunlar; konfor alanı, korku alanı, öğrenme alanı ve büyüme alanıdır.

Korku alanı; konfor alanınızdan yavaş yavaş çıktığınızda, öz güveninizin düştüğü ve stres seviyenizin yoğun olduğu alandır. Öğrenme alanı; yeni deneyimler elde etmeye başladığınız,  stres seviyenizin makul seviyede olduğu alandır. Son olarak büyüme alanı ise artık tamamen konfor alanından çıktığınız ve gelişiminizin üst düzeyde olduğu alandır. Bu 4 fazdan en bilineni aynı zamanda en tehlikeli olanı ise eğer içinde çok fazla vakit geçirilirse terk etmenin gitgide zorlaşacağı ve zamanla alışacağınız konfor alanıdır.

Konfor alanınızda kaldığınız sürece o alandan çıkmak istemezsiniz. Konfor alanı rahat ve iyi bir alan olarak gözükse de aslında sizi monotonlaştıran ve gelişip ilerlemenizi engelleyen alandır. Gelişim için konfor alanınızdan çıkmanız gerekir. Bu alandan çıkmak için önce içerisinde vakit geçirmeye istekli olduğunuz durumları yani konfor alanınızı belirleyip daha sonra onu değiştirmeye yönelik adımlar atmanız gerekir. Konfor alanından hemen çıkmak zannedildiği gibi kolay değildir. Eğer 3 saati telefonda geçirmek sizin için konfor alanıysa bu alandan çıkmak için kendinize zaman tanıyın. Bu 3 saati kademeli olarak azaltıp önce 2 saate daha sonra da 1 saate düşürebilirsiniz. 

  2023’e girerken kendinize bir iyilik yapın ve bu yılki en büyük hedeflerinizden biri konfor alanınızdan çıkmak olsun. Konfor alanından çıkmanın en iyi yolu risk almak ve cesaret edemediklerinizi gerçekleştirmektir. Siz de konfor alanınızdan çıkmak için yeni insanlarla tanışın, yeni yerler keşfedin ve sınırlarınızı zorlayın. Unutmayın ki, tüm ilerlemeler konfor alanının dışında gerçekleşir.

Jinda Onat- Arya Genç Üyesi

 

Scroll to Top