Online Dönemi Verimli Geçirme İçin 10 Tavsiye

 

Yeni hayat düzenimizle ilgili en çok neyi sevdik? Oturduğumuz yerden işlerimizi halletmeyi? Altımızda eşofman, üzerimizde gömlek ile toplantılara girmeyi? Ya da gün içerisinde sınırsız dizi – film izlemeyi? Yaklaşık 1 senedir içerisinde bulunduğumuz pandemi süreci iş, akademik ve sosyal hayatımızı baştan aşağıya değiştirdi. Yaptığımız işlerin, emek verdiğimiz etkinliklerin, konuşmaların, sempozyumların, zirvelerin hepsini geride bıraktık. Güvendiğimiz bütün altyapılar, bu altyapılar ile ilgili oluşabilecek sorunlara karşı hazırladığımız B C D E planlarımızın hepsi bir anda bütün değerini kaybetti. Online dönem öncesinde çalıştığımız şirkette, aktif olduğumuz kulüplerde günün koşuşturmacası içerisinde oradan oraya savrulurken, karşılaştığımız sorunlara ve değişimlere esneklikle yaklaşarak her türlü duruma hazırlıklı olmayı kendimize öğrettik. Bunun adına kitaplar okuduk, yazılar yazdık. Aslında “her türlü duruma hazırlıklı olmak” bizler için üzerinde çok düşündüğümüz bir kavramdı. Fakat sanki online bir dünya algısını kabullenebilmemiz çok uzun zaman aldı. Çoğumuz bir anda içine düştüğümüz bu süreci, hayatına bir reklam arası olarak nitelendirdi. Bazılarımız ise ailesiyle vakit geçirebileceği uzun bir tatil. Peki bizler bu süreçte kendimizi bir adım öne taşıyabilmek adına ne yapmalıyız? Bu soruya hepinizin daha önce bir yerlerde denk geldiğini düşündüğüm bir cümleyle cevap vermek isterim:

“Hayatta kalacak olanlar, en güçlü ya da en zeki olanlar değil; değişimi en iyi şekilde yönetebilenlerdir.”

Online dönemi kendi adımıza verimli geçirebilmek için yapmamız gereken ilk ve en önemli nokta, bu sürecin de hayatın bir parçası olduğunu kabullenmek olacaktır. Yüz yüze geçirdiğimiz zamanlarda karşılaştığımız yeni sorunlara nasıl çözümler üretiyor, durumlara nasıl adapte oluyorsak, online sürece de aynı esneklikle ve özveriyle yaklaşmamız bizleri çok daha ileriye taşıyacaktır.

Yeni yılda online dönemi verimli geçirebilmek adına, aşağıdaki tavsiyeleri de uygulayarak, hayatınızda bir fark yaratabilirsiniz.

 

KENDİNİ TANI

Ben kimim? Ne yapmak istiyorum? Nasıl bir gelecek hayal ediyorum? Neler yapmalıyım ve neler yapıyorum. Kendine bu soruları sor. Gerekirse cevaplamak için saatlerini harca, fakat kendini tanı. Çünkü gideceğin yolu ancak böyle çizebilirsin.

Çevremize dönüp baktığımızda mesleğinden, ailesinden, hatta satın aldığı bir paket çikolatadan bile memnun olmayan birçok insan görebiliriz. Bunun sebebi kötü bir hayat yaşamaları mı? Aslında hayır. Kötü meslek diye bir kavram yoktur, kişiye uygun olmayan meslek vardır. Kötü hayat diye bir kavram da yoktur, kişiye uygun olmayan hayat vardır. Uzun yıllar hukuk okuduğumuzu düşünelim. İlk duruşmamızda bu mesleği yapamayacağımızı anladığımızda, herşey için çok geç olmasa da, bazı şeyler için artık çok geçtir. Kişinin kendini tanıması hayatındaki memnuniyet ve mutluluk seviyesini doğrudan etkiler. Kendimizi ne kadar erken tanır ve buna göre aksiyon alırsak, ortaya çıkan sonuç da orantılı olarak yükselecektir. Kendini tanımak ve bu yolda hedefler koymak, başarıyı da beraberinde getirir.

GÜNE GÜZEL BAŞLA

Uyandığınızda perdenizi açıp, güneşin, yağmurun ya da diğer bütün hava olaylarının o gününüzü güzelleştirmesine izin verin. O an bulunduğunuz ortamdan ve durumdan bağımsız olarak gülümseyin. Her öğlen, akşam ve günün geri kalanı için de gülümseyin, bu sizlere çok şey katacak.

Bir önceki gün motivasyonunuzu düşürecek her ne yaşadıysanız, bırakın geçmişte kalsın. Yeni bir günde kötü anılarınıza ihtiyacınız yok.

Evde pijamalarla dolaşmak yerine, sevdiğiniz bir kıyafetinizi giymeyi deneyin. Ya da en sevdiğiniz küpenizi takın. Evden dışarı çıkmayacak olmanız makyaj yapmanıza engel değil! En güzel rujunuzu en sevdiğiniz işi yaparken sürebilirsiniz. Her sabah size ait. Her anını özelleştirin.

Güne bir bardak su ve birkaç esneme egzersizi ile başlayabilirsiniz. Sabah rutinini seçmek size kalmış, fakat her sabah ne için uyandığınızı kendinize hatırlatın.

 

GÜNÜNÜ PLANLA

Sorumluluklarımızın altında ezildiğimizi hissettiğimiz zamanlar olabilir. Bu çok doğal. Bu gibi durumlardan kaçınmanın yolu, sorumluluklardan kaçmak değil, sorumluluklarımızı planlamak ve kafamızda netleştirebilmektir. Çünkü gerilmemize sebep olan ana unsur görevlerimiz değil, bu maddelerin karmaşık ve içinden çıkılamaz bir halde hayatımıza dağıldığını düşünmemizdir. Her sabah uyandığımızda, o gün neler yapacağımızı madde madde, basitçe kağıda dökmek, hem hayatımızı kontrol altında tutmak hem de zamanımızı verimli kullanmak açısından oldukça faydalı olacaktır.

Online takvim uygulamalarını bunun için kullanabilirsiniz. Ayrıca yeni yılın başlangıcında bir 2021 ajandasına sahip olmak bütün bir yıl planı için yardımcı olabilir. Zaman yönetimi için daha detaylı bilgiler almak adına “Zaman Yönetimi ve Motivasyon Üzerine: Denemeye Değer Öneriler” yazımızı okuyabilir, Todoist gibi mobil uygulamaları da planlama ve görev takibi açısından kullanabilirsiniz.

KALİTELİ ZAMAN GEÇİR

Zamanımızın her saniyesinin ne kadar değerli olduğunun bilincinde olmalıyız. Yaptığımız şeylerin bizlere katkısı, hayatımızdan harcadığımız zamana değecek mi? Bu bizler için önemli bir soru olmalı.

İlk başta, tahmin edebileceğiniz gibi elektronik aletlerle olan yakınlığımız, bizleri zamandan ve mekandan koparıyor. Telefon, bilgisayar, tablet kullanımımızı belirli bir seviyede tutmaya çalışmak, zamanımızı verimli kullanmamız açısından faydalı olacaktır. Bunun için sizlere telefonlarınıza indirebileceğiniz Forest uygulamasını önerebilirim.

Zamanımızı verimli kullanmakla ilgili en büyük sorunların başında, aslında çok kısa sürede bitirebileceğimiz fakat belki yapmayı sevmediğimizden, belki de sadece önyargılarımızdan ötürü bizlerden çok fazla vakit çalabilen sorumluluklarımız geliyor. Sevmediğimiz işleri yaparken dikkatimiz daha kolay dağılabiliyor. Dikkatimiz dağıldığında verimimiz düşüyor ve o işi yapma süremiz 2, bazen 3 katına çıkabiliyor. Bu konu ile ilgili yeni yılda yeni bir sayfa açmaya ve artık, verimsiz çalıştığımızı düşündüğümüz anlarda saatlerimizi boş yere harcamak yerine bir mola vermeye, nefes almaya ne dersiniz? Kendimizi yenileyelim ve en sevmediğimiz konularda bile, büyük bir özveri ve verim ile bu görevimizi bitirmeye odaklanalım. Belki kalan saatlerimizde film izleriz…

MOLA VER

İnsanın dikkatini tekrar kazanabilmesi için bazen molalar vermesi gerekir. Veriminizi arttıracak molalar verin. Balkona çıkın, derin bir nefes alın. egzersiz hareketi yapın, gerinin. 1 saatlik işi dikkat dağınıklığı yüzünden 3 saate çıkarmanın kimseye bir faydası olmayacaktır. Molayı hak ettiğinizin ve buna ihtiyacınızın olduğunun bilincinde olun. Kendinizi rahatlatın ve sorunlarınızı bir süreliğine kenara bırakın.

Hayatın bütün karmaşası içerisinde kendinizi dinlemeyi unutmayın. Her ne olursa olsun, kendinize zaman ayırın, hislerinizi ve düşüncelerinizi kafanızda netleştirin.

AKADEMİK DÜZENLİLİK

Online eğitim üzerine verebileceğimiz en önemli tavsiye, derslere zamanında katılmanız olacaktır. Bazı okullar için sonradan videolar paylaşılsa bile, derse katılmak, derslere karşı sorumluluk hissini arttırdığından, akademik başarıya çok daha faydalı olmaktadır.

Ayrıca bütün bu yoğunluğun arasında her gün ders çalışmaya uzunca saatler ayrılamayabilir. Fakat verimli bir çalışma programı ve günde en azından yarım saatlik tekrarlar akademik başarıyı da beraberinde getirecektir.

 

BESLENME VE SAĞLIK

Özellikle bağışıklık sistemimizin güçlü olması gereken bu dönemde, beslenmemize ve sağlığımıza ekstra özen göstermemiz gerekiyor. Tükettiğimiz besinlerin atıştırmalıklardan çok, sağlıklı ve faydalı olduğuna dikkat etmemiz önemli.

Ayrıca kilo konusuna değinmeden geçemeyeceğiz. Ruh ve beden sağlığımız açısından uzun süre hareketsiz kaldığımız bu dönemde başvurduğumuz abur cuburlar dostumuz değil. Çikolata ve cips gibi vücudumuza olumsuz etkisi yüksek ürünler yerine, kuruyemiş, meyve gibi atıştırmalıkları tercih edebiliriz.

HAREKET ET

Özellikle sabah egzersizleri vücudunuz için çok değerli. Fakat gün içerisinde egzersiz için kendinize zaman ayırmayı da unutmayın ! Bu iki dersinizin arasındaki yarım saatlik bir boşluk olabilir ya da akşam yatmadan önce vücudunuzu toparlamak isteyebilirsiniz. Fakat günde en az 30 dakikalık bir egzersiz, hayatınızda çok büyük bir fark yaratacaktır.

MOTİVASYON ALANI YARAT

Online dönemde bir çiçek büyütmeyi deneyin! Çalışma masanızın yanına koyacağınız bir bitki, ona göstereceğiniz ilgi ve özen ile kendinizi motive tutmanızı sağlayacaktır.

Evde, odanızda, çalışma masanızda ya da her nerede isterseniz, bir şeylerin yerini değiştirmeyi deneyin. Kendinize yeni alternatifler yaratın. Elinizdeki imkanlarla elde edebileceğiniz yüzlerce kombinasyon var. Birini denemekten zarar gelmez?

Bunları yaparken de kendinizi sürekli yeni bir şeyler denemek zorunda hissetmeyin. Yeni bir dil öğrenmek yerine İngilizce seviyenizi geliştirin. Daha önceden çalabildiğiniz bir müzik aleti var ise, kendinizi bu konuda profesyonelleştirmek için çalışın. Zaten yapabildiğiniz şeyleri, en iyi şekilde yapabilmek için çaba gösterin.

Eğer daha önceden ilgilendiğiniz bir uğraş yok ise, online süreç tam size göre! Mutfakta yeni tarifler denemek, online platformlarda kurslara katılıp yeni bir şeyler keşfetmek, örgü örmek, resim yapmak, yazı yazmak… İçinizdeki potansiyeli kullanabileceğiniz sayısız alandan birini seçebilirsiniz, kendinizi bu alanda geliştirerek online dönemden siz de faydalanabilirsiniz.

SOSYAL TOPLULUKLAR

Online sürecin bizlere getirdiği en büyük zarar şüphesiz sosyal çevremizden, arkadaşlarımızdan ve kendimizi motive edebildiğimiz mekanlardan bizleri uzaklaştırmış olmasıdır. Bu süreçte sizi motive eden arkadaşlarınızı arayabilir, onlarla hislerinizi düşüncelerinizi karşılıklı olarak paylaşabilirsiniz.

Arkadaşlarınızla planlayacağınız oyun-sohbet-film geceleri bu dönemde sizi oldukça motive edecektir.

Eğer öğrenci iseniz bulunduğunuz lise ya da üniversitenin kulüp faaliyetlerinde yer almayı deneyin! Sadece etkinliklere katılmak değil, etkinliklerde aktif olarak rol almak ve işi öğrenmek adına harekete geçin. Bu, online dönemde hem sosyalleşmenize hem de kendinizi geliştirmenize katkı sağlayacaktır.

 

Hayatınızda köklü değişiklikler yapacaksanız eğer, pazartesiyi beklemenize gerek yok. Hayatınızın her saniyesi çok değerli. Ve bunu yalnızca siz kullanabilirsiniz. Yukarıdaki tekniklerden her gün en az birini denemek bile, hayatımıza çok şey katabilir.

Kafamıza yarattığımız online dönem algısına göre her gün dizi izlemek, abur cubur yemek, biraz da kilo almak belki bizlere sempatik görünebilir. Tabi ki hepimizin birkaç kaçamak hakkı var. Fakat bu sürecin her gününü bu şekilde, amaçlarımızdan uzak geçirmek, hedeflerimize adapte olmak yerine hayallerimizin önünde büyük bir engel oluşturacak duraksama dönemine girmemize ve bir süre sonra kendimizi başarılı olduğumuz zamanlardan çok uzakta görmemize sebep olacaktır.

Başarılı olmak isteyen insan, şartların ve bulunduğu ortamın ona gizlice sağladığı rahatlığı, konfor alanını kabul etmez. Online sürecin de hayatın olağan akışının bir parçası olduğunun ve böyle kabul edilmesi, buna göre şekil alınması gerektiğinin bilincine varmalıyız. Bu süreci en iyi şekilde değerlendirebilmemiz adına, sizlerle kendim için de uyguladığım birkaç önemli noktayı paylaşmak istedim. Umarım yeni yıl hepimiz için, aldığımız kiloları geri verdiğimiz, sürekli geliştiğimiz, iyileştiğimiz ve ileriye doğru emin adımlar atabildiğimiz başarı dolu bir yıl olur!

Fidel Aydın

Arya Genç Kulüp Üyesi

Resim & Fotoğraf Kaynakçası: https://www.istockphoto.com/tr

Scroll to Top