Planlama 101

 Yeni yıl geldi çattı. Yeni yılla birlikte hepimizi;yeni alışkanlıklar kazanma, yeni hobiler edinme ve kendini değiştirme heyecanı sardı. Bunları kazanmamızı kolaylaştıracak bir yöntemle geldim: Planlama!

 

        Hepimizin bir günü yirmi dört saat değil mi? Sosyal medyada takip ettiğimiz veya fiziksel olarak tanıdığımız  kişiler nasıl bu kadar çok şeyi sığdırıyor bir gününe? Biz neden sürekli bir şeyleri yetiştirememekten veya onlara vakit bulamamaktan yakınıyoruz? O insanlarla ayrıştığımız nokta ise   günümüzü nasıl planladığımız, nelere öncelik verdiğimiz ve en çok neye zaman harcadığımız kısım olduğunu düşünüyorum.

        Önce günümüzü nerede ve nasıl planlayacağımıza karar verelim. Her şeyin dijitalleştiği bu dönemde de  ajanda tutmada dijitale geçiliyor. Örnek aylık planlar gösteren dijital takvim programları size, zamanınızı daha efektif kullanmak için  gününüzü planlamanıza yardımcı oluyor.. Dijital takvim programlarına, aklınıza gelen her şeyi anında yazabilir, telefonunuza ve bilgisayarınıza eş zamanlı olarak kaydedebilirsiniz. Üstelik yanınızda fiziksel kağıt ve kalem taşıma derdi olmadan! ,  Benim en kullanışlı bulduğum uygulama: Notioİsterseniz notlarınızı alabileceğiniz, hayal gücünüzle kişiselleştirebileceğiniz, isterseniz günlerinizi ve aylarınızı planlayabileceğiniz ücretsiz bir uygulama. Bunun dışında başka uygulamaları  da deneyerek kendinize en uygununu seçip, planlamaya başlayabilirsiniz. Ama eğer benim gibiyseniz ve her konuda analog daha ilginizi çekiyorsa bu durumda imdadımıza defter ve kalem koşuyor. Yeni yılın gelişiyle birlikte, günlerime şahit olacak yeni bir defter almak ve onu sene boyunca yanımda taşımak beni çok heyecanlandırıyor!  Ben gününü hala kalem kağıtla planlayanlardanım. Kağıda yazıyor olmanın bana verdiği özgürlükle, gözüme güzel gelen ve istediğim gibi tasarlayabileceğim sayfaları olan defterleri almak beni çok iyi hissettiriyor. Hangi şekilde ajanda tutuyor olursanız olun dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Bunlardan biri sizi yormayacak olması diğeri ise günlerinizi doldurmaktan keyif almanız.

          İkinci olarak önceliklerimize karar vermeliyiz. Bu seneden beklentilerimiz nedir diye düşünürken aslında neleri öncelediğimizi de anlıyor olacağız. 2023’te daha çok ders çalışmamız gerekiyorsa günümüzün büyük bir kısmını buna ayıracağız ya da bu seneden beklentimiz kendimize daha çok vakit ayırmaksa ajandamızda buna yer vereceğiz. Bir öğrencinin ve bir çalışanın öncelikleri farklı olacağından ajandanızın size özgü olması sürekliliğini sağlayacaktır.

         Üçüncü ve son olarak gün içerisinde vaktinizi alacak olayları belirlemelisiniz. Bence ajanda tutmanın en can alıcı noktalarından biri budur. Hayatta her şeyi ön göremeyeceğimiz gibi yine de bizim kontrolümüzde olan durumlar da var. Uyku saatlerimiz bunun en başında geliyor. Hepimiz için zor olduğunu biliyorum ama bu klişeyi söylemeden edemeyeceğim: Güne fazla fiil sığdırmanın sırrı erken başlamak. İnternette gördüğümüz gerçekçi olduğuna inanmadığım sabah rutinlerinin ötesinde sabahları kendimizle baş başa geçireceğimiz kaliteli vakit hem güne daha motive başlamamızı sağlarken hem de gün içinde yapmaya zaman ayıramadığımız küçük zevklerimizi de besleyebilir. Bu kendinize kahvaltı hazırlayacak vakit ayırmak da olabilir, meditasyon yapmak da veya sürekli verimli olacak halimiz yok ya istediğimiz bir dizinin ilk bölümünü izlemek de olabilir. Sadece kendimize fayda sağlamak dışında başka amaç gütmeden yapacağımız faaliyet zihnimizin berraklaşmasına ve günümüzü daha iyi geçirmemize sebep olacaktır.

     Bir günde en çok okul veya işimize vakit ayırıyoruz. . Günümüzün yaklaşık dörtte birini harcadığımızdan bu vakti daha verimli geçirmek için yapabileceğimiz birkaç tüyomu sizlerle paylaşmak isterim :

1)        Aklında kalacağına defterine yaz, sonra dönüp bakman daha kolay olur.

2)        Yardım istemekten çekinme, bizler sosyal varlıklarız; birbirimizin yardımına ihtiyaç duymak utanılacak bir durum değil.

3)        Planla, her şey plana uygun gitmek zorunda değil, yine de yanında ne yapman gerektiğini bilmediğinde bir harita olması işine yarayacaktır. Planlamak, bir güne neler sığdırabileceğini fark etmen için sana yol gösterici olacaktır. Fakat yine de ajandana yazdığın şeyler senin hakimiyetin altında. Yazıp yapamadıkların, bir şey yapmaya güç bulamadığın günler, hastalıklar, motivasyon düşüklükleri… Bunlar senin ertesi gün tekrar aynı disiplinle hayata dönmene engel değil. Hiç kimsenin her günü aynı değil ve olamaz da, ajandandan geri kalmanın seni etkilemesine izin verme!

        Yeni alışkanlıklar kazanmak bu yıl kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Hayatınızı planlamayı sıkıcı olmaktan çıkaracak ve belki yeni bir hobi haline getirecek bu yöntemlerle bu yıl ajandanızın sayfalarını dilediğinizce doldurun. Önümüzde uzun bir yıl bizi beklerken başlamanın tam zamanı. Planlı olmak sürprizlere kapalı olmak değildir. Yeni yılın getireceği zamansız olaylara ve sizi şaşkına çevirecek güzelliklere de ajandanızda yer ayırmayı unutmayın

 

 

Sezen Soykan- Arya Genç Üyesi

Scroll to Top