Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı ve birçok alanda vazgeçilmez olduğu tartışmasız bir gerçektir. Bununla beraber hayatımızda olan diğer her şey gibi teknoloji de gün geçtikçe kendini yeniliyor ve gelişiyor. Bizler ise teknolojiye ayak uydurmaya, trendleri takip etmeye ve onu etkin bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Navigasyonlarda, dil çevirilerinde ve e-ticaret gibi daha pek çok alanda ise “yapay zeka” kavramı ile karşılaşıyoruz. Peki nedir bu yapay zeka?
Yapay zeka; genellikle biz insanların üstlendiği görevleri, bilgisayarın ya da bilgisayar kontrolündeki robotların görevlerini hayata geçirebilme yetisidir. Örneğin ChatGPT son dönemlerde neredeyse herkesin dikkatini çeken popüler bir yapay zeka ürünüdür. Ona dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz ve karşılığında mutlaka bir cevap alırsınız. Özellikle yazmanız gereken bir kod varsa bırakın ChatGPT size yardım etsin. Ancak kodlama dillerinde başarılı olsa da diğer konu başlıklarında aynı performansı göstermekte yanılabiliyor ve bu yanılmalar “halüsinasyonlar” olarak adlandırılıyor. Bu halüsinasyonları azaltmak için çeşitli eklentiler kullanabilirsiniz fakat bu eklentiler geniş ölçekli erişime açılmamış olabilir. Gelişmeleri takip etmeyi unutmayın! Sizin yine de tamamen bir yapay zekaya güvenmeden önce bilgi sahibi olmak istediğiniz konu ile ilgili uzman biriyle görüşmeniz iyi bir tercih olacaktır. Peki sizce ChatGPT size istediğiniz içeriği saniyeler içerisinde nasıl oluşturabiliyor?
Telefonlarımızda kullandığımız klavyeleri düşünelim. Herhangi bir şey yazarken klavye bize yazabileceğimiz bir sonraki olası kelimeyi verir ve çoğunlukla birkaç tıkla istediğimiz cümleyi çok kısa bir sürede oluşturabiliriz.
ChatGPT bu klavyelerin çok daha gelişmiş versiyonudur. Örneğin “bu bir k…” yazdığınızda algoritma “k” harfiyle oluşturabileceğiniz bütün olası kelimeleri sıralar ve en yüksek olasılığı olan kelimeyi önce gösterir. Bunlar; kedi, kuş, köpek, kalem, kitap gibi seçenekler olabilir. Cümleyi biraz değiştirdiğimizde, örneğin “kulübedeki bir k…” yazdığımızda algoritma “kulübe” kelimesiyle “köpek” kelimesini ilişkilendirdiği için karşınıza bu ifadeyi çıkaracaktır. Dil çevirilerinde de algoritma çeviri yaptığınız dil çevresinde çalışır, diğer alanları eler. Örneğin “mutlu” kelimesini İngilizce olarak çevirmesini isterseniz, kelimeyi o alanda arayacaktır.
Yapay zeka artık hayatımızın neredeyse her yerinde kullanılırken bazılarımızın aklında da soru işaretleri oluşturuyor. Bu hızlı ilerleme bazılarımıza “Bizi işsiz bırakır mı?” veya “Robotlar dünyayı ele geçirerek insan ırkını tehdit edebilir mi?” gibi sorular sormasına neden oluyor. Bunu ancak ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Katıldığım bir teknoloji zirvesinde Fatih Kadir Akın, ChatGPT hakkında aktardıklarına ek olarak yapay zekanın, bazılarımızın işlerini elinden alabileceğini fakat yapay zekayla ilgilenenlerin de çokça önünün açılacağını belirtti. Yapay zekanın ise nerelere evrileceğini hepimiz merakla bekliyoruz. Sizce yapay zeka “yapay” olarak kalabilecek mi?
Aysima Gel